Για την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής του, ανάμεσα στις υποχρεώσεις για την διεκπεραίωση του γάμου ένα ζευγάρι, θα πρέπει να διαμορφώσει και την λίστα των καλεσμένων, με τους οποίους θα «μοιραστούν» μαζί, τη χαρά του συγκεκριμένου συμβάντος.
Όμως για να καταλήξουν στην επιθυμητή αυτή λίστα, πιθανά να χρειαστεί να περάσουν μια οδυνηρή διαδικασία που συνήθως οδηγεί σε ομηρικούς καυγάδες και εντάσεις. Αντικειμενικά, είναι μια δύσκολη απόφαση διότι αφενός α) το κόστος περιορίζει τις επιλογές και αφετέρου β) τα πεθερικά τα οποία συμμετέχουν και αυτά ενεργά στην συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει να μείνουν αμφότερα ικανοποιημένα.
Για να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την σύνθεση της λίστας των καλεσμένων αρκεί να απαντηθούν από τους μελλόνυμφους τα εξής ερωτήματα:
Ανοιχτός ή κλειστός γάμος;
Η βασική επιλογή αφορά στο μέγεθος του γάμου. Να είναι ανοιχτός με πολλούς καλεσμένους, ή κλειστός, πιο προσωπικός με λίγους, εκλεκτούς φίλους και συγγενείς;
Ποιο είναι το διαθέσιμο χρηματικό ποσό;
Η βάση όλων σχεδόν των μετέπειτα επιλογών είναι το budget που έχει αποφασιστεί να δαπανηθεί για τον γάμο, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα που υπάρχει. Αυτό εξασφαλίζει το σωστό προϋπολογισμό του κόστους που αφορά στις γαμήλιες διαδικασίες και λεπτομέρειες: από τα προσκλητήρια, τον στολισμό της εκκλησίας, την αμοιβή του φωτογράφου, την τέλεση του Μυστηρίου ως και την γαμήλια εκδήλωση.
Που θα γίνει η γαμήλια δεξίωση;
Το μέρος διεξαγωγής τη εκδήλωσης είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζει την έκταση της λίστας. Μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων ή ένα κτήμα μπορεί να φανούν άδεια αν μοιραστούν λίγα προσκλητήρια. Από την άλλη, ο χώρος του σπιτιού ή ενός εστιατορίου πιθανά να είναι πολύ μικρός για να χωρέσει τον κόσμο που έχει προσκληθεί, οπότε και θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή.
Πως θα είναι ευχαριστημένοι οι γονείς του ζευγαριού, εκατέρωθεν;
Αυτό που χρειάζεται να γίνει οπωσδήποτε είναι να φροντίσουν οι μελλόνυμφοι από νωρίς να καθορίσουν την έκταση της ανάμειξης της οικογένειάς τους στη διαμόρφωση της λίστας των καλεσμένων.
Συνήθως ένας τυπικός γάμος αποτελείται από μισούς καλεσμένους που προέρχεται από την οικογένεια του γαμπρού και τους άλλους μισούς από της νύφης. Ισορροπία που ανατρέπεται, αν μια από τις δυο οικογένειες αναλάβει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων.
Για να μπορέσουν οι μελλόνυμφοι να κάμψουν τις αντιστάσεις των γονιών τους χωρίς να δημιουργηθούν συγκρούσεις καλό θα ήταν:
- Nα γίνει σαφές ότι θέλουν θα παντρευτούν μπροστά σε εκείνους τους γνωρίζουν και τους αγαπούν.
- Ότι είναι η δική τους μέρα και για τον λόγο θα την ζήσουν όπως αυτοί επιθυμούν οπότε κάποιοι μακρινοί συγγενείς, δεν πρέπει να προσκληθούν
- Να τεθεί ένας ανώτατος αριθμός ατόμων που μπορούν να καλέσουν οι γονείς (για παράδειγμα 10, 20, 50, ή 100 άτομα) χωρίς το ζευγάρι να παρέμβει στο ποιοι θα είναι οι καλεσμένοι αυτοί.
Σίγουρα κάθε απόφαση επηρεάζει η μια την άλλη διότι είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία οπότε θα χρειαστεί να ληφθούν ταυτόχρονα στα υπόψιν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες. Όμως πάντα μπορεί να βρεθεί μια μέση λύση...αρκεί να υπάρχει θέληση, διάθεση για συμβιβασμό και σεβασμός για τις επιθυμίες των άλλων!